Made in Győr kiadványról

balogh_bela.png

 

 

 

 

Balogh Béla 
a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke 

Nagyon örülök, hogy az olvasók már kezükben tarthatják a győri autóipari logisztikáról szóló társadalmi riportot a Vasas Szakszervezeti Szövetség kiadásában. A következő időszakban online felületeinken is elérhetőek lesznek a kiadvány írásai. Rendkívül fontosnak tartom hasonló kiadványok megjelenését, melyek hitelesen, tudományos igényességgel mutatják be a munka világát. Ennek keretében engedjék meg, hogy megosszak egy pár gondolatot a nagy múltú szakszervezetünk történetéről, jelenéről.

A Vasas idén ünnepli alapításának 140. évfordulóját, ezzel az egyik legnagyobb múltra visszatekintő szakszervezet Magyarországon. A történelem folyamán többször voltak hullámhegyek és hullámvölgyek, hiszen a szakszervezetek helyzetét, és sokszor a munkáját is, nagyban befolyásolják a gazdasági változások, politikai berendezkedések. A cél azonban sosem lehetett más, mint szakszervezeti tagjaink érdekeinek védelme, munkakörülményeik javítása, jövedelmük emelésének kiharcolása.

A rendszerváltozással együtt járó gyárbezárások, tömeges leépítések óriási kihívást jelentettek számunkra is. A Vasas akkor is mindent megtett azért, hogy ahol elkerülhetetlen volt a cégek felszámolása, privatizációja vagy bezárása, ott a dolgozók minél jobb feltételekkel váljanak meg a munkahelyüktől. Ekkor vált különösen fontossá a tisztségviselők felkészítése az új kihívásokra, az új törvényeknek megfelelő eredményes képviseletre. Az alapszervezeteinknél végzett közös, jó munka eredménye a 2017-es bértárgyalásokon egyértelműen megmutatkozott.

Az elmúlt évtizedek során megerősödtek nemzetközi kapcsolataink is, amelyek szervezetünknek ma is hasznára válnak. Mivel Magyarországon egyre több német tulajdonú vállalkozás jelent meg, a német IG Metall szakszervezettel való kapcsolatunk a legszorosabb. Dolgozó tagjaink képzése érdekében oktatási és tanácsadási tevékenységet is folytatunk. Ezek részben nemzetközi együttműködés keretében történnek: az IG Metall-lal közösen működtetjük a győri és kecskeméti projektirodákat. A nehézségek és általában a hazai szakszervezeti mozgalom gyengülése ellenére a Vasas Szakszervezeti Szövetség ma is a legnagyobb ágazati szakszervezetnek mondhatja magát a versenyszférában. Régiós irodáin és képviselőin keresztül az egész országot lefedi, az acélipar-kohászat, az elektronikai ipar, illetve a gép- és járműgyártás ágazatokban képviselve a munkahelyeken több mint húszezer tagját. Ma különösen a gép- és járműgyártás fejlődik dinamikusan. Ezért mi is kiemelt feladatunknak tartjuk az itteni munkát. Az országban jelen lévő három nagy komplex autógyárból kettőben (az Audiban és a Mercedesben) jelen vagyunk, emellett több mint hetven beszállítónál vannak tagjaink.

 

made_in_gyor.png

 

Kiemelt fontosságúak számunkra az autóipari logisztikában tevékenykedő dolgozók, akiktől óriási rugalmasságot várnak alacsony bérekért cserébe. Célunk annak kiharcolása, hogy fizetésük tükrözze azt a felelősséget, amelyet munkájuk közben viselnek az ország számára is fontos iparágakban. Ehhez elengedhetetlen az is, hogy a különböző üzemekben dolgozó kollégák ismerjék egymást, és együtt tudjanak működni. A Vasas nagy hangsúlyt fektet a különböző cégeknél lévő alapszervezetei közötti információáramlásra. Az itt dolgozó tisztségviselőink felkészítése mellett folyamatosan térképezzük fel azokat a cégeket, ahol még nem vagyunk jelen. Utóbbiaknál igyekszünk megnyerni és támogatni a dolgozókat abban, hogy szakszervezet alapításával ki tudjanak állni magukért, érdekeikért, hogy jobb alkupozícióik legyenek a munkáltatóval történő tárgyalások során.

A Vasas hagyományos értékei nem változnak: a jövő felmerülő kérdései csakis a dolgozók érdekeinek bevonásával dőlhetnek el.

Emiatt a jelszavunk: egységesen, hitelesen, sikeresen!

   http://www.vasasok.hu   

   http://www.facebook.com/vasasok