Jobban keresnek a kínaiak, mint a magyarok

A kínai jövedelmek meredeken emelkedtek, miközben Magyarországon csak tavaly indult be az emelkedés

 

A kínai átlagember, mint fogyasztó egyre inkább hasznot húz azon gazdasági csodából, amely az országa utóbbi 30 évének teljesítményét jelenti. 2005 óta az átlagos órabér 3,30 dollárra, azaz ~896 Ft-re emelkedett, a piackutató Euromonitor adatai szerint.

Ugyanez Magyarországon a fizikai munkakörökben ~870 Ft idén.

 

kinamagyarorszag.pngA kék vonal a magyar átlagbér érték szerint, a fekete pontok görbéje a kínai átlagbér változását jelzi.

 

Összehasonlításképpen: Ausztriában több mint 2500 Ft az átlag órabér.

Az elmúlt évtizedekben Kínában a mélyszegénységben élő emberek száma meredekebben csökkent, mint korábban az emberiség történetében bárhol. A vásárlóerővel mérve Kína már a világ legnagyobb gazdaságává vált.

A bérek növekedése a fejlődés abszolút kifejeződése. A múltban több millió szegény kínai költözött vidékről a városba. A munkaerő-kínálat szinte korlátlan volt a vállalatok számára, a munkavállalók tárgyalási ereje ezzel szemben szinte nulla volt érdemi szakszervezetek nélkül. Nem csoda hát, hogy számos országból a munkahelyek kiszervezésének célpontjaivá az olyan alacsony bérű országok váltak, mint Kína. Az új adatok azonban azt sugallják, hogy Kína ezt a pozíciót elvesztette. Közben számos országában, így az USA-ban is támadják a munkahelyek kiszervezését, de egyelőre a kormányzatok sikertelenül küzdenek ezen gazdasági döntések ellen.

 

kinai-munkas.jpgA kínai munkásoknak a helyzete is javul / fotó: reuters / venus wu

 

Még sok az alacsony bérezésű ország, de Magyarország is stabilan a olcsó

Van azonban még bőven szegény ország, ahol a bérek riasztóan alacsonyak. India 1,3 milliárd emberével hatalmas munkaerőpiac, és az átlagos órabér körülbelül 217 Ft óránként. Ugyanakkor a termelékenység is nagyon alacsony. A 250 milliónyi indonéz munkás átlag 244 Ft-ot keres óránként, ami csak kicsit több.

Nyilván ezeket a mutatókat nem érdemes egy az egyben összehasonlítani, hiszen a termékek árai és a rezsiköltségek erősen eltérnek. Az emberek jólétének megragadására számos egyéb mutatóval próbálják összehasonlítani az országok viszonyait. Ezek már jobb megközelítést nyújtanak a kérdéshez, valamint az országok versenyképességéhez.

 

bigmacindex.pngBigMac Index

 

Már nem csak a bérek magasabbak Kínában, mint Magyarországon, hanem az elérhető életszínvonal is összemérhető. Bár a mélyszegénységgel kapcsolatos eredményeik szemmel láthatóak, de a munkavállalók még mindig rengetek munkavédelmi, munkaegészségügyi problémával küzdenek, ami miatt a hazai helyzet e tekintetben az uniós és ILO szabályoknak és a szakszervezeteknek köszönhetően feltételrendszerében jobb, mint a kínai, de ott a munkások helyzetének a javítása az állampárt egyik kiemelt célja, így Kínában egyértelműen további fejlődés várható.

Források:
http://derstandard.at/2000053325549/Chinesen-verdienen-schon-fast-so-viel-wie-Griechen

https://www.vg.hu/vallalatok/870-forintra-nott-a-fizikai-munkasok-orabere-488030/