Kártérítés munkahelyi baleset és megbetegedések kapcsán

Kérj mielőbb ügyvédi segítséget, ha munkabaleset ért vagy munkahelyi megbetegedésed lett!

 

Egészségünk a legnagyobb érték, mindennapjaink során számos veszélyforrásnak van kitéve. Munkavállalók százai sérülnek meg nap, mint nap a munkahelyükön, kiugróan magas a munkahelyi balesetek, munkahelyi megbetegedések száma. A munkahelyi baleset, megbetegedés a sérülésen és érzelmi megrázkódtatáson túlmenően súlyos anyagi hátrányt is jelent a munkavállaló számára. A gyógyulás nehézségei mellett a munkavállalót számos kihívás érheti, amire nem lehet előre felkészülni.

Érdemes tisztában lenni azzal, milyen jogi lehetőségeink vannak, ha már megtörtént a baj annak érdekében, hogy pénzbeli ellentételezést, kártérítést kapjunk.

Ilyenkor érdemes megkeresni a megfelelő szakembert, aki nem csak eligazítja, de akár a legjobb kezelésekhez is hozzásegíti a károsultakat.

nemesacel.png

A Vasas tagjaink ezekben az ügyekben sincsenek egyedül. Ingyenesen konzultálhatnak erre szakosodott ügyvéddel, aki az ügy elejétől a végéig nyújt szakmai segítséget, és ami ugyanolyan fontos, érzelmi támaszt, bátorítást egyaránt.

Mi tegyünk, mit ne tegyünk?

drorosznoemi.jpgA munkabalesetet szenvedett vagy foglalkozási megbetegedésben érintett munkavállalók a legtöbbször félnek elégtételt követelni, hiszen tartanak a munkáltatótól, vagy bíznak a korrekt eljárásban, a munkáltató támogatásában. A munkáltató támogatására hagyatkozni azonban sok esetben zsákutca. Gyakran előfordul, hogy a munkáltató egyáltalán nem fizet kártérítést, jobb esetben a büntetések elkerülése érdekében pusztán töredékét kínálja fel annak, mely a munkavállalónak jogszabály szerint járna vagy igyekszik minél előbb megszabadulni a számára már terhes munkavállalótól.

Előfordulnak sajnos olyan szélsőséges példák is, ahol a munkáltató kihasználja a munkavállaló kiszolgáltatott helyzetét és jóhiszeműségét azzal, hogy előre elkészített dokumentumokat írat alá a munkavállalóval, mely azt tartalmazza, hogy a balesetért a munkavállaló volt a hibás, holott ez valójában nem így van, ellenben megígéri, hogy foglalkoztatását továbbra is biztosítja, vagy valamilyen más formában majd segíti őt a jövőben, amire a legtöbb esetben nem kerül sor, közben pedig a munkavállaló kártérítési igénye elévül.

A munkavállaló elveszti a munkahelyét, kártérítést nem kap, új munkahelyet nem talál mert betegsége, állapota miatt alkalmatlan a munkavégzésre, anyagilag pedig teljesen ellehetetlenül, sokszor az orvosi kezeléseket, gyógyszereket sem tudja finanszírozni, saját maga és családja megélhetését veszélyezteti.

A munkavállalók sok esetben nincsenek tisztában azzal sem, mi járhat nekik, milyen jogaik vannak vagy hogyan juthatnak kártérítéshez.

Dr. Orosz Noémi ügyvéd munkajogi kártérítési szakértő, ezen az egészen speciális jogi területen dolgozik. A személyi sérüléses baleseti kártérítéses ügyek, munkahelyi megbetegedések, fokozott expozíciós egészségi károsodások szakértője.

 

András a munkahelyén egy gyártósoron dolgozott, mikor keze a gép egy részébe szorult és két ujját részlegesen amputálni kellet. A munkáltató Andrásnak 200 ezer forintot kínált peren kívül, szerencsére István azonnal segítséget kérve ügyvédi képviselettel peres eljárást indított, melyben szakértők bevonásával bizonyította azt, hogy a munkáltató hibázott, Istvánnak 5 millió forintot ítélt meg a bíróság

Célunk, hogy a tagok számára minél teljesebb kompenzációt lehessen kivívni!

Tagjaink — a szakszervezeti együttműködésnek köszönhetően — ingyenesen kereshetik az ügyvédi irodát tanácsadással, hogy adott helyzetben jár-e munkahelyi megbetegedés vagy baleseti sérülés iránti kártérítés, nem utolsó sorban mekkora összegre számíthat az, aki ilyen problémával szembesül. Nagyon nem mellékes, hogy érdemes-e belevágni egy peres eljárásba! Amennyiben van esély a sikerre, ebben az esetben a Vasas jogbiztosításának és az ügyvédnőnek köszönhetően minden segítséget megkaphat a tag, hogy minél teljesebb kártérítést kapjon, mindezt természetesen költségmentesen! Sokszor a tanács, információ hiányzik, ezért fontos megjegyezni, hogy egészen egyszerűnek tűnő kártérítési ügyekben is szívesen ad jogi tanácsot, érdemes kérdezni, érdeklődni!

 

Ágnes egy vidéki gyárban dolgozott, munkáját látta el, mikor egy csomagolt vegyszereket tartalmazó raklap a rakodás során rázuhant. Ágnes combnyaktörést szenvedett a balesetben. A munkabalesetért a munkáltató Ágnest hibáztatta. Ágnes azonnal segítséget kért, a szükséges eljárások megindítása után kiderült, hogy a raklap nem volt megfelelően rögzítve és a munkáltató nem tartotta be az anyagmozgatás szabályait. Ágnes kártérítési igényt nyújtott be a munkáltatóhoz ügyvédi képviseletével a munkáltató belátta, hogy perben csak veszíthet, ezért peren kívüli kárrendezés lefolytatására került sor, ahol Ágnesnek 4 millió forint kártérítést fizettek.

Fontos hangsúlyozni, hogy ma Magyarországon a munkavállalónak kell megkezdenie az igényérvényesítést, azzal várni, hogy őt felkeressék, nem érdemes.

munkahelyi_megbetegedes.png

Egy kártérítési igény esetén minden esetben gondosan meg kell vizsgálni, hogy az valóban jogos-e, illetve amennyiben esély mutatkozik kártérítés érvényesítésére, úgy mekkora és milyen kompenzáció kapható, és milyen jogérvényesítési eszközöket, eljárásokat lehet igénybe venni. A Vasas és dr. Orosz Noémi ügyvéd minden esetben azért küzd, hogy a maximális kártérítést érvényesítse az Ön számára.

 

István egy kisebb üzemben dolgozott gépalkatrészeket szerelt össze, mikor az üzemcsarnokban egy vasajtó ráesett a lábára, lába két helyen is eltört. Istvánnak nem akart fizetni a munkáltató, peren kívül sem akart megegyezni, majd ügyvédi segítséggel pert indított, ahol a megfelelő igazságügyi szakértők bevonásával bizonyította azt, hogy a munkáltató hibázott, Istvánnak 2,5 millió forintot ítélt meg a bíróság.

 

A kártérítés nem kiváltság, nem nyerészkedés, hanem jogosultság, amivel élni kell! Kérj jogi segítséget még ma az alábbi elérhetőségeken:

Dr. Orosz Noémi ügyvéd

Elérhetőség: noemi.orosz@orosziroda.hu, titkarsag@orosziroda.hu

Telefon: +36 30 837 0755