Mosdóhasználat a munkahelyen

Sajnos sok munkahelyen probléma, legalábbis vita tárgyát képezi a WC, mosdó használata, illetve az ezzel kapcsolatos idő. Van, ahol a munkáltató egészen egyszerűen nem engedi ki a dolgozókat szükség esetén a mellékhelyiségbe, csak a műszak előtt, a munkavégzés befejezése után, valamint csak a meghatározott munkaközi szünetekben van lehetőségük a mosdót használni.

 

crossed-legs.jpg

  

Fontos kérdés tehát, hogy korlátozható-e a mosdók használata munkaidőben?

 

A munka törvénykönyve alapján a munkáltatónak a munkavállaló részére étkezés, pihenés, valamint egyéb szükségletek kielégítése céljából pihenőidőt, úgy nevezett munkaközi szünetet köteles biztosítani.

A törvény pontosan meghatározza azt is, hogy a munkáltatónak a munkaközi szünetet mikor és milyen mértékben kell kiadnia. Természetesen sokszor előfordulhat - főleg a hölgyek esetében -, hogy a mosdó használata az előírt munkaközi szüneten kívül, azaz munkaidőben sem elkerülhető. Kétségtelen, hogy a mosdóban töltött idő alatt a munkavállaló nem végez munkát, azonban egy uniós bírósági döntés kimondta, hogy a mellékhelyiségben töltött idő - az előírt munkaközi szüneten túl - munkaidőnek minősül, mely időtartamra a munkavállaló ugyanúgy jogosult munkabérre, mintha munkát végezne.

 

toiletrun.gif

 
De hogy visszatérjünk a fent feltett kérdésünkre, leszögezhetjük, hogy a munkavállalók testi épségét és egészségét figyelembe véve a mosdók használatának teljes mértékű tiltása vagy korlátozása munkaidőben sértené a munkavállaló személyiségi jogait, ennek alapján a munkáltató ilyen jellegű tiltást vagy korlátozást nem rendelhet el!

Természetesen a munkáltató nem jogosult arra sem, hogy a mellékhelyiségek használatát bármilyen módon ellenőrizze, például kamerával, vagy egyéb elektronikus nyilvántartó rendszerrel, hisz ezek is sértenék a munkavállalók személyiségi jogait és számos adatvédelmi aggályt is felvetne.

Ugyanakkor a munkavállaló sem élhet vissza helyzetével vagy jogaival, és nem tölthet a szükségesnél több időt a mosdóban!

Így például nem hosszabbíthatja meg önkényesen pihenőidejét, nem folytathat hosszas magánjellegű beszélgetést vagy nem böngészheti a közösségi oldalakat a mellékhelyiségek biztosította magányában. Mindezek mellett persze rendkívül nehéz megállapítani, hogy mennyi az az idő, amely még elfogadható a mosdókban eltöltött idő szempontjából, és mennyi az az időtartam vagy gyakoriság, ami már mindenképp okot adhat a munkáltató gyanakvására.

https://munkahelyiterror.blog.hu/2014/04/22/csak_a_szunetekben_lehet_wc-re_menni

Összességében elmondható, hogy a munkáltató eljárása nem jogos, amennyiben a mellékhelyiségek használatát korlátozza munkaidőben. Nem kérdés az sem, hogy az ott töltött idő munkaidőnek minősül, amely időre jár a munkavállalónak a munkabér.

forrás: Vegyipari Dolgozó