A produktivitás lekörözte a béreket Európában

Az Európai Szakszervezeti Intézet (ETUI) és az Európai Szakszervezeti Konföderáció (ETUC) rávilágított, hogy az Európai Unióban az utóbbi 16 évben a bérek növekedési üteme a produktivitás bővülés alapján négyszer akkora is lehetett volna.

 

pay_rise-_wage-share_1_0.jpg

 

Standard közgazdasági teória, hogy a bérek emelkedését a produktivitás bővülése követi. Csakhogy Európában a termelékenység négyszer akkora mértékben nőtt, mint a bérek.

 

fb_img_1525150614480.jpg

 

2000 és 2016 között a produktivitás Németországban és Horvátországban háromszor akkora ütemben nőtt mint a bérek, ugyanez kétszeres arányú volt Lengyelországban és Belgiumban.

 

Ausztriában 65%-kal, Spanyolországban 60%-kal, Hollandiában 30%-kal haladta meg a termelékenység növekedése a bérek emelkedését.

 

pay-rise-productivity-salaries.jpg

 

Magyarországon, Romániában, Lengyelországban és Görögországban a reálbérek még csökkentek is, miközben a termelékenység emelkedett.

 

“A bérek emelkedése elmaradt az utóbbi években” mondta Esther Lynch, az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) szövetségi titkára. “A dolgozók nem részesedtek tisztességes arányban a munkájuk értékéből.”

 

https://payrise.eu/news/wages_vs_productivity/

 

forrás: AMECO adatbázis

Címkék: béremelés, etuc