Beharangozó...

A sajtóban a blogoknak már kitüntetett szerepük van. Nincs ez másként a hazai médiával sem. Főleg témák köré szerveződve magyar viszonylatban is sok érdekes és meghatározó blog íródik manapság.

Viszont akárhogy is szemléljük a kínálatot, nem találunk olyan blogot, ahol szakszervezeti témák futnának. Van munkavédelemről, munkajogról, munkahelyi problémákról blog, de kifejezetten szakszervezeti témákról nincs.

Ez pedig nem jó, sőt orvosolandó!

Ezért indul el ez a blog.

 varaszakszervezet.jpg

 

A klasszikus értelemben vett baloldali újságírás komoly csorbát szenvedett el a rendszerváltás után. A liberális politika nagyrészt felfalta a baloldali témákat. A piac és a tőke korlátozása helyett a piac liberalizálása lett a fő mantra. Közben átláthatatlanra nőtt a szakadék a szegények és a gazdagok életszínvonala között és még egy esetleges trendforduló lehetősége is a távol homályába vész.

Mindeközben az új munka törvénykönyvét azzal a rossz felütéssel, vagy még inkább hazugsággal alkották meg, hogy a munka szereplőinek a viszonyát közelítik a polgári törvényekből ismert és bejáratott egyenrangú szerződéses viszonyokhoz. Csakhogy egy munkavállaló sosem fog azonos feltételek mellett szerződni. Még akkor sem, ha ez a viszony egy munkaerő hiányos időszakban mérséklődik a piacból fakadó hatások miatt.

Ezért van szükség szakszervezetekre. Mert a munkások kollektíven igenis tehetnek valamit magukért, egymásért! Együtt erősek! Viszont a kollektív érdekérvényesítéshez cselekedni kell. Szervezkedni és végül de nem utolsó sorban szervezni kell.

Ezért indul most ez a blog is. Nyilvánvaló, hogy nem lehet ennyivel megváltani a világot, de ez is egy olyan lépés, amit meg kell tenni ahhoz, hogy talpra lehessen állítani a magyarországi szakszervezeti mozgalmat, hogy a sokfelé szabdalt, elgyengült formációkat a modern kor igényeihez és elvárásaihoz lehessen közelíteni.

Miről fogunk hát beszélni?

ujsag-reklam-retro-plakat-bortnyik-sandor.jpg


- Híreket közlünk,
átvesszük és továbbadunk hazai, szakszervezeti híreket, külföldi szolidaritási híreket.

- Eseményeket kommentálunk,
hazai és nemzetközi munkaügyi eseményeket.

- Akciókról tudósítunk,
szakszervezeti akciókról, sztrájkokról, munkaügyi perekről, jogi állásfoglalásokról.

- Ismereteket bővítünk,
szakmai anyagokat osztunk meg, magyarázunk, oktatunk és tanulunk is egyben.

- Véleményt formálunk,
állást foglalunk és értekezünk a munka világát érintő kérdésekről.

- Interjúkat közlünk,
a munka világában mozgó szakértőktől, vezetőktől, hatósági szakembereket, a politika és a kormányzat szereplőit tervezzük megkérdezni.

- Időnként egy kis humor. :)

Miért Vasas blog?

vasaslogo.gif 
Mert a Vasas mára az egyik legdinamikusabban fejlődő szakszervezeti szövetség, ami a hazai ipar számos ágazatában van jelen több tucat alapszervezettel, rengeteg tapasztalattal, külföldi kapcsolatokkal és nem utolsó sorban több tízezres tagsággal.

Végezetül, ki vagyok?
anonymous.jpeg

Egy szakszervezeti tisztségviselő a frontvonalból. Több, mint 10 éve aktív érdekvédőként tevékenykedve dolgozom, megélve leépítéseket, kollektív tárgyalást, fegyelmi ügyeket, sztrájkokat és tüntetéseket.

A szakszervezeti mozgalom szép lassan a szívügyem lett, közben hiszem, hogy az egyik legfontosabb részét a "nyugati" modelleknek nem vettük át, és ebből fakad a hátrányaink jó része. Ezért teszek meg mindent azért, hogy generációnk újratanulja ezt a tevékenységet.
 

Tartsatok hát velem!