Sziszegve sem szolgálok...

Bánki Erik, a parlamenti Fidesz frakció tagja nem öltözött be nyúlnak, mégis hozott  húsvéti meglepetést. Nem is kicsit. Nézzük hát meg, miről is van itt szó?!  

bankierik.jpeg
Szükség van a teljesítendő munkaidő és az üzemidő jobb összehangolására. - Bánki Erik

A képviselő úr javaslata a Munka Törvénykönyvén eszközölne olyan módosításokat, amikkel a munkavállalói érdekképviseleteket alaposan meglepte. A legminimálisabb előzetes egyeztetés nélkül kerülhet még áprilisban a Parlament Gazdasági Bizottsága elé a javaslat "munkaidő-szervezés egyes kérdéseiről" címmel. A változtatás lényegét az alábbi cikk egész jól összefoglalja:

Módosítja_a_kormány_a_munka_törvénykönyvet

2011-ben az akkori MT megalkotásakor a munkaadók érdekvédelmi szervezetei nem bírálták az új törvényt. Támogatták a tervezetet: „A foglalkoztatás rugalmasságát segíti az új Munka Törvénykönyve tervezete, amely a korábbinál kevesebb szabályt tartalmaz, ugyanakkor több lehetőséget kínál a munkaadók és munkavállalók közti kölcsönösen előnyös megállapodásra” – mondta Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára.

Hát úgy tűnik, az eddigi szabályok nem voltak elég kielégítőek számukra. :(

Az talán nem szorul magyarázatra, hogy az MT munkaszervezési és munkaidő-keret szabályai milyen módon nyomorítják a dolgozói réteg szabadidőhöz, pihenéshez való jogát, és miként hagyják ugyanezek a szabályok a (jellemzően egyre magasabb számú) túlmunkák pótlékait a vállalatok kasszáiban. Erre most szeretnének még egy lapáttal rátenni.

Nézzük meg alaposabban, kiket is érinthet ez a változtatás pontosan! Persze általánosságban mindenkit érinthetne, ahol van olyan dőre a helyi szakszervezet, hogy belemennek a játékba, vagy az ÜT és a menedzsment egy üzemi megállapodás keretében összehozhatja. Már most is vannak cégek, ahol előszeretettel alkalmaznak hosszú munkaidőkereteket, de ekkora lobbierő máshonnan kellett, hogy jöjjön.

Azt láthatjuk, hogy csak azok a cégek jöhetnek számításba, ahol hosszabb termékciklusok közötti átállásokkor komoly gondot jelent a munkaerő foglalkoztatása, vagy a termék életciklusában a gyártási volumen lekövetése még munkaidővel is megvalósítható lenne. Ezeken a helyeken eddig csak egyetlen dolog hiányzott, a megengedő törvényi háttér.

Ha pedig megnézzük az alábbi cikket, lehet egy plusz tippünk, hogy honnan is eredhet az igény a változtatásra:


Győrben_háromról_két_műszakra_áll_át_az_Audi_járműgyára

Mennyivel könnyebb és olcsóbb megoldás a hajtós időszakokban (természetesen pótlékmentesen) többet foglalkoztatni a kérdéses munkatársakat, míg a szűkös hónapokban elküldeni őket pihenőre. Már csak arra érdemes figyelni, hogy az álluk ne kopjon fel, ami amúgy megvalósulhatna túl sok göngyölt idő mellett. 

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy ez a fajta gyártási struktúra és munkaidőkeret alig pár munkahelyen megoldható ma. A javaslat azonban egy másik jelenségre is jól rámutat.

 
20050208jozsefatt.jpg

  
Az országban dübörög, hogy idegen, külső hatalmak irányítanak egyeseket. Nagytőkések ügynökei ténykednek, és rabolják meg a hazát, törnek a magyar családokra.

Közben a kormány több alkalommal tett írásbeli (!!!) ígéretet a szakszervezeteknek, hogy a kifogásolt és főleg a munkáltatói oldallal már egyeztetett pontokban módosítják a Munka Törvénykönyvét, amivel részben adósok maradtak azóta is, hiszen jobbára csak a jogharmonizációs és a pontosításra szoruló részeket szövegezték át idő közben.


A munka világában a szakszervezetek által javasoltakra legalább akkora szükség lenne, Bánki úr!

 

Azonban a mostani módosítás kapcsán tegyük fel hát a nagy kérdést, honnan jött?

Ha csak egy-két, jellemzően tőkeerős multinacionális cég képes a gyártását 36 hónapos tervezetben kezelni, akkor egy ilyen hirtelen előpattant módosító indítvány "vajonmiiii"?

Külső hatalmak bábjátéka?

Ilyenkor nem gond, hogy magyar családokról, magyar emberek kereseti viszonyaival megy a sakkozás jól körülhatárolható nemzetközi befolyásnak engedve?

Úgy látszik most ügynökként a kormány a soros. A stratégiai partnereik ismét tollba mondják az igényeiket. A társadalom, az érdekvédelmi szervek ismét semmibe vannak véve.

Pedig ha nem ez lenne, mennyire jobb lenne. Ha nem lenne alku, ahogy a versben:

Sziszegve se szolgálok aljas,nyomorító hatalmakat!


Képek: 444.hu, Origo.hu